Software toolkit in Flash waarmee je interfaces kan ontwerpen die je lijkt aan te kunnen raken

In onze alledaagse fysieke wereld speelt tast een belangrijke rol. Je voelt aan een deur of hij open kan. Wie een doos oppakt weet meteen of hij vol of leeg is. Een klopje op de schouder, een duwtje in de rug. Hoe anders is dit in de computer interface. De objecten op het scherm hebben geen massa en textuur, ze bevinden zich letterlijk achter glas. Hoewel de gewichtloosheid van de grafische interface ook aanzienlijke voordelen biedt, kan tast een belangrijke kan rol spelen in interacties en communicatie.


Powercursor is een software toolkit in Flash waarmee je interfaces kan ontwerpen die je lijkt aan te kunnen raken. Stel je voor dat je met je muis beweegt en blijft plakken op het scherm, een gebied veel ruwer wordt, of druk uitoefent. Met het programma Powercursor kunnen tast ervaringen worden nagebootst in een standaard grafische interface. De techniek die Powercursor hiervoor gebruikt heet ‘optically simulated force feedback’. De cursor positie wordt verplaatst alsof er een kracht op de muis wordt uitgeoefend. Dit levert een optische illusie waardoor de ervaring van tast wordt opgeroepen. De gebruiker heeft de neiging te ‘voelen’ wat hij ‘ziet’.


Volgens bedenker Koert van Mensvoort kan de techniek gebruikt worden om rijkere meer tastbare en intuïtieve interfaces te maken. Een simpel voorbeeld is het makkelijker aanwijsbaar maken van interface elementen zoals iconen, buttons en menu’s, door de cursor net even een duwtje in de goede richting te geven. Een ander voorbeeld is een toepassing in een installatie dialoog, waarbij je vaak een hele reeks standaard stappen moet doorlopen. De computer zou de cursor zachtjes richting de gesuggereerde optie kunnen duwen, waarbij de gebruiker altijd nog kan kiezen de kracht te negeren en een ander optie te kiezen. Dit leidt tot, zogenaamde persuasieve interfaces, waarbij de computer de gebruiker ergens toe probeert over te halen. Het is natuurlijk eenvoudig voor te stellen dat dit ook kan worden misbruikt, denk bijvoorbeeld aan een reclame banner die je dwingt ergens te klikken. Powercursor biedt een heel nieuwe manier van communiceren in een standaard grafische interface. Het is nog zaak er achter te komen wat wel en wat niet werkt.

Eindproducten

Met steun van onder andere digitale pioniers hebben we een uitgebreide toolkit kunnen ontwikkelen waarmee ontwerpers, zonder ingewikkeld programmeerwerk, de techniek kunnen toepassen in hun ontwerpen. De Powercursor toolkit bestaat allerlei objecten, zoals heuvels, kuilen, gootjes, muren, knoppen, ruwe en gladde texturen. Deze kunnen direct in een Flash project kunnen worden gesleept. Door ze te combineren kunnen complexe en dynamische tactiele interface elementen worden gecreëerd. Daarnaast is het mogelijk tactiele gedragingen (behaviours) toe te voegen aan bestaande Flash movieclips. Tevens biedt de toolkit een aantal debug elementen, zoals het powergrid object, welke visualiseert welke krachten zich waar bevinden.


Naar verwachting kan de techniek uiteindelijk in allerlei applicaties en zelfs in het besturingsysteem worden toegepast. Er is bewust voor gekozen de toolkit in Flash te ontwikkelen, omdat het een goede prototyping omgeving biedt om nieuwe interfaces te proberen. We hopen dat interactie ontwerpers Powercursor gaan toepassen en er bijzondere nieuwe interfaces mee creëren. We hopen met dit project een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van rijkere en betere grafische interfaces. Ons doel is het glas van het computerscherm net dat kleine beetje dunner te maken.

Contactgegevens

Stichting All Media
Koert van Mensvoort


free-software opensource