« terug

Basisregels ontwerpen


Een erg belangrijk onderwerp waar je rekening mee moet houden bij het ontwerpen van een website is usability, of toegankelijkheid. Toegankelijkheid betekent dat bezoekers eenvoudig hun weg kunnen vinden op een website, binnen een paar klikken bij de gewenste informatie komen en dat de bezoekers niet bedolven worden onder pop-ups, banners en bewegende beelden.

Meer info vind je op: Useit.com
Op deze website vind je naast tips voor toegankelijkheid ook tal van adviezen hoe een goede nieuwsbrief te schrijven, hoe om te gaan met mailinglijsten en hoe je een website continu kan verbeteren. Een must voor iedere startende webmaster! Kijk ook vooral naar de 10 regels bij het bouwen van je homepage.

Drempelsweg.nl 
Nederlandse lobby voor toegankelijke websites. Op deze site vind je punten waar je rekening mee moet houden om je website ook toegankelijk te maken voor apparatuur die wordt gebruikt om websites voor te lezen. Een andere leuke tip van drempelsweg: vervang de url in de adresbalk door javascript:document.body.style.filter='gray()';%20void(null); Deze functie wordt gebruikt door kleurenblinden. Het is de moeite waard om te kijken of er geen details wegvallen. Op drempelsweg zijn nog meer van dit soort handige tips te vinden.

Ervaringen en tips van de Digitale Pioniers
Sonokids: webontwerp voor visueel beperkten:
  • Vraag de assistentie van (visueel) gehandicapte testpersonen en betrek ze zoveel mogelijk bij het project.
  • Algemene tip voor het werken met testers: ga met deze mensen samen achter de computer zitten, leg zelf niets uit en schrijf op waar ze op klikken en welke wegen ze bewandelen om bij de door hun gewenste informatie te komen. Op deze manier doe je een schat van informatie over het surfgedrag van je bezoekers op. Ook zul je merken dat niet alles wat voor jou als webontwerper logische stappen zijn ook voor de bezoeker logisch is.
  • Houd de navigatie zo simpel mogelijk. Zorg dat je zo weinig mogelijk hoeft te klikken om bij de informatie te komen.
  • Sommige screenreaders lezen van rechts naar links. Zorg dat je op de hoogte bent van de technische verschillen tussen bijvoorbeeld: Jaws, Supernova, Windoweyes, Hal. Of vraag Phia voor verdere informatie.
En onthoud: veel klachten over je website zijn eigenlijk klachten over de screenreader.

Zie ook Sonokids/
TOP