« terug

Personas


Om een website zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij je doelgroep kun je een zogenaamd persona ontwikkelen. Lees hierover meer in het artikel van Kim Goodwin.

Voorbeelden
Tijdens de projectleiderbijeenkomst van ronde 12 hebben een aantal projecten een persona ontwikkeld.

MIMOA
Robbert, 23 jaar, blond en gespierd, bijna afgestudeerd als architect aan de TU Delft. Hij verdeelt zijn tijd tussen zijn studie en vrienden, waar hij veel mee surft. Zijn vrienden gaan vaak spontaan een weekendje weg en nodigen hem uit en rijden bijvoorbeeld naar Zuid-Frankrijk. Robbert wil, om zijn gemiste uren studie te compenseren, in ieder geval daar wat architectuur gaan bekijken. Als hij op internet naar het weerbericht kijkt, ziet hij dat het weersvooruitzicht er niet best uit ziet en bedenkt hij dat hij in dat geval meer gebouwen wil gaan bekijken en surft naar MIMOA.

Neurokids
Een meisje krijgt voor haar 12e verjaardag als cadeau een cursus circus. Ze wil leren goochelen. Haar leraar vertelt haar dat de beste manier om het publiek af te leiden is als zij hun oogbewegingen niet kunnen controleren. Het meisje begrijpt niet hoe dit werkt en de leraar kan het haar niet uitleggen. Eenmaal thuis kruipt ze achter de computer en zoekt met de termen ´oogbeweging´ en ´neuro´ en komt zo op de website van Neurokids.

Surprising Europe
Mozes, uit Uganda is 28 jaar en zijn motto is: weg! groen gras, gouden bergen. Drie jaar geleden is hij afgestudeerd in de communicatiewetenschappen. Hij werkt nu bij zijn oom in de winkel en klust daarnaast wat. Een jaar geleden is hij opgehouden met het zoeken naar een baan. Mozes heeft gehoord dat in Europa veel meer banen te vinden zijn dan in Uganda. Het idee om naar Europa te gaan spookt door zijn hoofd. Op de universiteit is een voorlichtingsfilm over Europa vertoond. Mozes schrikt van deze film, maar denkt dat het voor hem anders zal zijn als hij naar Europa gaat. Naar aanleiding van de film en de pen die hij daar kreeg gaat hij de website Surprising Europe bekijken. Hij wil op de website vinden hoe het hem wel zal lukken om naar Europa te gaan.

Spotting Nature
Mark, 38 jaar, is ambtenaar bij de gemeente Woerden bij de afdeling ruimtelijke ordening en is op dit moment bezig met de rondweg. Hij woont al een tijdje samen met een Brabantse goedlachse schoonheidsspecialiste. Tijdens zijn paasvakantie gaat hij naar de krim op Texel, ze bezoeken Ecomare vanwege de zeehonden, want dat is leuk voor de kinderen. Mark ziet de mogelijkheid om GPS-wandelingen te maken en is meteen enthousiast! Ze gaan het meteen doen en bij thuiskomst na zijn vakantie kijkt hij bij de gemeente Woerden op de website en vreest het ergste voor de rondweg.
TOP