De Designtimeline is een prachtig referentie-instrument voor webdesigners (in opleiding) wereldwijd.
Het Piet Zwart Instituut voor Media Design Research is een klein lectoraat aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Het instituut vindt het belangrijk om meer doelgroepen te bereiken, hun ideeën over media design te horen en hen daarover kennis te laten opdoen. Met het project Design Timeline wilde men de geschiedenis van webdesign vastleggen en het geheugen vormen van tien jaar vormgeving voor het web. Een plek waar professionals, studenten en hobbyisten elkaar vinden en waar duidelijk wordt wat een ontzettende vlucht het internet de afgelopen tien jaar heeft genomen. Met de bijdrage van Digitale Pioniers is de data van de tijdslijn gestructureerd in meerdere talen. Ook zijn er workshops gegeven en heeft er een conferentie plaatsgevonden om meer input te generen.
Eindproducten
De Designtimeline is een prachtig referentie-instrument voor webdesigners (in opleiding) wereldwijd. De tijdslijn heeft de vorm van een vraag- en antwoordmodule en is een applicatie voor de geschiedschrijving van tien jaar webdesign. De resultaten geven een goed inzicht in de informele geschiedenis van het web en de persoonlijke ervaringen die makers en gebruikers hebben.
Sinds 15 juni 2005 kan men de applicatie gratis downloaden en op de eigen server installeren. Hiermee kun je zelf een tijdslijn starten over elk willekeurig onderwerp. Je kunt de stijlen aanpassen en de periode waarover je materiaal wilt verzamelen. Samen met anderen kan je dus geschiedenis schrijven.
Lessen
- Bij een bureaucratische organisatie moet een project een duidelijk plek toegewezen krijgen. Zorg dat alle veronderstellingen over de voltooiing van het project worden afgestemd.
- Een gebruikersonderzoek van de website naar de interface en achterliggende data kan leiden tot verbeteringen.
- Denk aan mogelijke spin-offs en nodig bij een milestone van je project de betrokken partijen uit.
Impact
De Design Timeline heeft geleid tot de conferentie A decade of webdesign, een workshop onder studenten communicatievormgeving en een informele middag met women on the web. Dit genereerde extra aandacht voor en gebruik van de applicatie. Er komt een gearchiveerde versie met 765 antwoorden en 222 vragen over webdesign in de afgelopen tien jaar. Dit project is uitgevoerd in de periode september 2003 tot mei 2005.
Contactgegevens
Femke Snelting
Piet Zwart Instituut