Droombeek brengt het verleden en heden weer tot leven met behulp van persoonlijk verhalen, foto’s en GPS technologie.

Op 13 mei 2000 ontplofte in de Enschedese wijk Roombeek een vuurwerkfabriek. Na zo’n traumatische gebeurtenis vormen verhalen een bron van kracht om de draad weer op te pakken. De huizen, fabrieken en straten die als kapstok voor het collectieve geheugen dienen, zijn in Roombeek verdwenen. Droombeek brengt het verleden en heden weer tot leven met behulp van persoonlijk verhalen, foto’s en GPS technologie. Op de website worden verhalen gekoppeld aan een locatie in de wijk. De initiatiefnemers gingen zelf de wijk in om de verhalen van bewoners op te tekenen. Studenten van de kunstacademie maakten korte filmpjes bij de verhalen en locaties. Aan de hand van deze portretten zijn in Roombeek een aantal wandelroutes uitgezet. Bewoners, en andere geïnteresseerden binnen en buiten Enschede kunnen met een PDA een wandeling maken en de verhalen van de inwoners van vroeger en nu beluisteren. Verschillende organisaties raakten betrokken en geven Droombeek een blijvende (fysieke) plek in de wijk: Stichting Welzijn Stadsdeel Noord, de woningbouwcorporatie de Woonplaats, Huis van Verhalen, AKI, projectbureau Roombeek, Telematica Instituut, Rijksmuseum Twente en het nieuwe museum in de wijk. Velen van hen zijn ook gevestigd in Roombeek. De website Droombeek biedt een goede basis waar de bewoners de komende jaren op voort kunnen bouwen. Ze kunnen zelf verhalen en foto’s toevoegen of de hulp inroep van Peter Dubois of een opbouwwerker uit de buurt. Zo ontstaat een indrukwekkend beeld van de wijk vroeger en nu, zonder alleen op de ramp in te zoomen. Droombeek is ontworpen voor Roombeek, maar biedt veel potentie voor toepassingen in andere steden.

Eindproducten

De website Droombeek maakt gebruikt van het Movable Type CMS. Daaraan is een functionaliteit toegevoegd waarmee tekst, beeld en geluid aan fysieke locaties kunnen worden gekoppeld. Deze worden zichtbaar op een kaart op de site, en op de pda met GPS. Er zijn 4 wandelroutes ontworpen, bestaande uit 30 verhalen en 5 kunstfilmpjes. De wandelingen kunnen via Avantgo, een bekend programma voor pda content naar de pda worden gedownload. De handleiding met daarin info over de organisatie van het project, de technische specificaties en veel geleerde lessen vind je hier. De templates en de applicatie voor de pda staan op www.droombeek.nl.

Lessen

  • Bouw een wijkproject vanaf het begin ook op vanuit de wijk, met bewoners en wijkorganisaties samen.
  • Neem de tijd om een vertrouwenspositie in de wijk te verwerven. Werk hierbij nauw samen met bekende organisaties en laat je introduceren bij bewoners.
  • Blijf ieder nieuw (zakelijk) contact op de hoogte houden van de ontwikkelingen op je project, bijvoorbeeld via de nieuwsbrief. Dat houdt mensen betrokken en geeft hen de kans in te springen op de ontwikkelingen. Persberichten stuur je alleen als je echt een nieuwsfeit hebt.
  • Ken je plek als project in de wijk en ga voorzichtig met publiciteit om als aandacht voor jou ten koste gaat van je samenwerkingspartners.

Impact

Op 13 mei 2005, vijf jaar na de vuurwerkramp, werd de website Droombeek geopend voorafgaand aan de stille tocht ter herdenking van de slachtoffers. Dit leverde veel persaandacht op, waar ze zuinig mee zijn omgesprongen. In de maand mei trok de site zo’n 1000 bezoekers. Bezoekers komen ook binnen via links op andere sites, als van de gemeente Enschede, projectbureau Roombeek, de woningbouwcorporatie en het monument Vuurwerkramp. De initiatiefnemers worden regelmatig uitgenodigd door het projectbureau om mee te denken over ontwikkelingen in de wijk. En waarschijnlijk zal Droombeek ook een fysieke plek in de wijk krijgen in samenwerking met het Huis van Verhalen en in de wijk gevestigde musea. De kansen voor een duurzame doorgroei zijn goed. Zeker ook gezien de interesse uit andere steden. De persoonlijke rondwandeling, die locatiegebonden content ontsluit op de zakcomputer, kan ook ingericht worden voor andere gebruiksomgevingen dan herstructureringswijken. Zo zijn er gesprekken over de voormalige circumvallatielinie van Groenlo, de 100 hectare ronde de Beurstraverse in Rotterdam (de Koopgoot) en het natuurbezoekerscentrum van Ameland. Dit project is uitgevoerd in de periode december – juni 2005.

Contactgegevens

Stichting Droombeek
Peter Dubois en Edward Mac Gillavry


buurt geschiedenis