Berichten over wat er gaande is in Literair Nederland, informatie over literaire tijdschriften

Stichting de Nederlandse Literaire Database is een internetgemeenschap rond de Nederlandstalige literatuur van na 1900 en in het Nederlands vertaalde literatuur. Op de website vind je nieuws over wat er in 'literair Nederland' gaande is. Met de bijdrage van Digitale Pioniers is de reeds bestaande website met markeringstrategieën onder de aandacht gebracht bij de doelgroep.

Eindproduct

www.literairnederland.nl is nu een echte community. Je vindt er berichten over wat er gaande is in Literair Nederland, informatie over literaire tijdschriften, een forum met actuele en helemaal niet actuele onderwerpen, een Online Leesclub, een 'schrijver van de week', een 'boek van de week', een top-10 van de populairste boeken volgens Literair Nederland, je eigen boekenplank met je eigen aantekeningen over boeken, recensies van medeleden, besprekingen van vertaalde werken, stellingen, citaten van schrijvers en informatie over schrijvers.

Lessen

  • Je moet een aanhechtingspunt met de werkelijkheid houden om succesvol te kunnen zijn op het web.Wanneer je een community op wilt bouwen moet je niet alleen aan de website denken. Daarom zijn de makers van LN een samenwerking aangegaan met het nieuwe kunst- en cultuurprogramma TV3, met het Literair jaarboek Magazijn en met de organisatie van de Libris Literatuur Prijs.
  • Ook van belang voor het welslagen van de community is te zorgen dat de site onder de aandacht komt en dat wat op de site te vinden is up to date, juist en aantrekkelijk is.
  • Er zijn goede ervaringen opgedaan met promoten van de site middels gesponsorde links via Google. Daarmee zorg je er voor dat mensen die op een bepaalde zoekterm zoeken eerst jouw website zien.
  • Wat ook goed werkte was de aandacht die LN kreeg door publicaties in het NRC Handelsblad. Dit leverde veel zogenaamde ‘free publicity’ op, wat goed te zien was aan de bezoekersaantallen.

Impact

Literaire Nederland verstuurt nu wekelijks een nieuwsbrief met inhoud die automatisch uit de database wordt gehaald. De nieuwsbrief kan er elke week anders uit zien. Verder is op een aantal onderdelen een verbeterde archieffunctie gerealiseerd, zodat content als die eens geplaatst is, daarna ook nog gemakkelijk terug te vinden is. Het forum is uitgebreid en verbeterd, een chatmodule werd gerealiseerd. Alles bij elkaar heeft dit veel nieuwe leden, veel nieuwe bezoekers en een beter contact met de community opgeleverd.
Inmiddels heeft de stichting zicht op steun voor het vervolgen van de communicatie strategie middels gesponsorde links. Het bleek dat het bezoek van de site aanzienlijk toenam waardoor ook meer leden zich aanmeldden bij de site en ook regelmatig terug bleven komen.
Dit project is uitgevoerd in november 2002 tot augustus 2004

Contactgegevens

Stichting de Nederlandse Literaire Database
Menno Hartman
www.literairnederland.nl


community literatuur