Community voor uitwisseling van muziek

Dit project heeft een vervolg gekregen in de Digitale Pioniers Academie.

Simuze is ontstaan uit ontevredenheid met de wijze waarop de media en de muziekindustrie met muziek, muzikant en muziekliefhebber omgaan. Een eerste opzet werd gemaakt door Marten Timan voor zijn afstudeerproject aan het EMMA. Samen met Bjórn en Ingmar richtte hij Open Media op. Simuze draait om muziek (geluid) in alle vormen. Het is een open content muziek community waarbij muzikanten en muziekliefhebbers elkaar ontmoeten en muziek uitwisselen, remixen of verder bewerken. Met de bijdrage van Digitale Pioniers is er een online community gebouwd met de mogelijkheid om je band te promoten.

Eindproducten

Simuze is een community die 1 juli 2005 online is gegaan. Hier kunnen leden via het registratie- en profielsysteem een plek krijgen binnen deze community. Je kunt er muziek uploaden die je een Creative Commons-licentie meegeeft, waarmee deze beschikbaar wordt voor andere leden van de community.

Binnen de community is een nieuwssectie met archief, rss-feeds, commentaar en een CMS dat rekening houdt met de verschillende gebruikers. Leden van de community zullen de redactie vormen en ook het moderaten van de muziekbestanden wordt door leden zelf gedaan

Lessen

  • Bij een project komen er ook een hoop administratieve en communicatieve taken bij die tijd in beslag gaan nemen. Houdt hier rekening mee tijdens het plannen van een project.
  • Door publiciteit te genereren bij de doelgroep vóórdat het project is afgerond kunnen vrijwilligers zich aanbieden. Deze kun je weer inzetten voor verschillende taken binnen het project.
  • Een online community moet worden ondersteund door offline activiteiten ter versteviging van de community.

Impact

Door middel van directe en indirecte vormen van informatie-uitwisseling heeft men de muziekanten bewust gemaakt van auteursrecht en Creative Commons. Hierdoor is Open Media veel in de belangstelling gekomen en dat heeft zelfs geleid tot een sponsoring van XS4ALL. Naast bedrijven en instellingen zijn er ook diverse personen die zich inzetten voor Simuze, bijvoorbeeld tijdens het openingsfeest in de EKKO te Utrecht. Jascha van Roij (oudzanger Spoiler) zal het feest gaan presenteren en de band van Katoen komt er optreden.

Doel van Simuze is om bands de mogelijkheid te geven bekendheid te genereren via deze community. Hierdoor kunnen zij in de belangstelling komen en dat kan hen weer nieuwe mogelijkheden bieden.

Dit project is uitgevoerd in de periode september 2004 tot mei 2005.

Contactgegevens

Stichting Open Media
Marten Timan
www.open-media.nl