People Filtered Art

 

Als je op Google zoekt naar "Narb" vind je een definitie die stelt "NARB — People Filtered Art. Discover, discuss and collect art online". In essentie zijn wij een kunst ontdekkings site met sociale functionaliteit. We tonen welke exposities er op dit moment te zien zijn, vergelijkbaar met een tijdschrift of een uitgids, maar we voegen daar instrumenten aan toe om te filteren en te discussiëren die mensen helpen kunst te vinden waar ze enthousiast van worden. Die ze van de bank krijgt en het museum in. Nadat ze hebben gevonden wat ze wilden zien geven we ze de mogelijkheid om reacties en beoordelingen achter te laten en laten we ze kunst verzamelen als virtuele voorwerpen voor in hun persoonlijke collectie.

 

We hebben ook een iPhone applicatie ontwikkeld en een mobiele website waardoor dit soort interacties ter plekke mogelijk worden terwijl je voor het kunstwerk staat in de galerie of het museum. Eenmaal weer thuis kunnen mensen bijhouden wat ze allemaal hebben gezien, waar ze zijn geweest en wat andere bezoekers ervan vonden. Daarnaast kunnen ze ook zelf missende exposities en zelf individuele kunst werken toevoegen. Ze kunnen met de NARB iPhone applicatie een foto maken van het werk en hem direct online zetten. Maar NARB is niet alleen voor bezoekers, het biedt ook interessante mogelijkheden voor galeries en musea.

 

Een belangrijk onderdeel van onze missie is om kunst meer toegankelijk te maken. We hebben een API gebouwd waarmee culturele instellingen al onze data over hun tentoonstellingen kunnen hergebruiken en publiceren. We willen het mogelijk maken zinvolle, en zinloze, kunst 'mashups' te maken. Een van de manieren waarop we zelf de API gebruiken is als bron om fysieke interactieve installaties te maken met bijvoorbeeld LCD schermen en RFID passen binnen kunstinstellingen. Het scherm toont dan bijvoorbeeld live de reacties & beoordelingen van bezoekers en de beelden en kunst werken die ze toevoegen.

In theorie zou je in iedere expositie ruimte van een museum een scherm kunnen ophangen met daarop de feedback voor de kunst werken in die specifieke ruimte. Hoewel tools zoals de API niet voor iedereen toegankelijk genoeg zijn, geven ze curators wel een hele kist vol nieuw gereedschap die ze kunnen gebruiken voor experimenten in publieksparticipatie. Voor de minder avontuurlijk ingestelde, of technisch onderlegde, curator of onderwijsmedewerker bieden we simpelweg een doorkijkje in de belevenis van hun bezoekers via directe respons en mooie kleurrijke grafiekjes.

Website: narb.me
Mobiele website: m.narb.me
IPhone applicatie: Link opent app pagina in iTunes store

 

 

Eindproducten:

Een iPhone applicatie, een mobiele website en een web applicatie.

Contactgegevens:

James Burke: james@narb.me
Tijs Teulings: tijs@narb.me

Weblog: blog.narb.me
Twitter: twitter.com/narbme
Facebook: NARB: people filtered art

 


kunst participatie


24-feb-09
Pers aandacht voor NARB
door: Narb
Nu steeds meer mensen van het bestaan van NARB leren heeft ook de pers lucht te hebben gekregen van ons initiatief. Na een...»

05-feb-09
NARB lancering tijdens Rotterdamse Museumnacht
door: Narb
Op de Rotterdamse Museumnacht 7 maart a.s. zal de NARB website officeel zijn deuren openen voor het publiek. Die nacht...»