Live verbinding van kerkdienst naar verzorgtehuizen
Dit project heeft een vervolg gekregen in de Digitale Pioniers Academie.
Stichting Wireless Leiden werkt aan de totstandkoming van een open, draadloos, snel en goedkoop netwerk voor Leiden en omgeving. Dit is zeer laagdrempelig, ook voor het aanbieden van lokale informatie en communicatiediensten en maakt allerlei internettypen communicatie- en interactievormen mogelijk met een flinke bandbreedte die sneller is dan ADSL. De stichting wilde zich ook richten op ouderen in zorgcentra en kerkelijke groeperingen. Er bleek bij ouderen een grote behoefte aan verdieping en aan contact met de kerk en de gemeenschap waaruit ze noodgedwongen zijn weggetrokken. Hieruit is dit project voortgekomen en met de bijdrage van Digitale Pioniers is er een methodiek ontwikkeld om kerkdiensten live beschikbaar te stellen via een draadloze (WiFi? -) verbinding.
Eindproducten
Bij dit project ging het om het opzetten van een proefproject met een kerk en het 'live' uitzenden van kerkdiensten naar een zorgcentrum. Videobeelden van de dienst worden getoond in de recreatiezaal van het zorgcentrum, voor bewoners, personeel en bezoekers. De hiervoor ontwikkelde technologie is gepubliceerd op www.wirelessleiden.nl en voor iedereen kosteloos beschikbaar onder een 'open source' licentie (GPL). Verder geeft de website informatie over het opzetten van draadloze (WiFi? -) verbindingen en over de gebruikte configuratie voor het live streamen van video.
Lessen
- Bij een langdurig project moet je rekening houden dat je verloop hebt van vrijwilligers.
- Bij het opzetten van een technologisch en innovatief project moet je flexibiliteit hebben ten aanzien van de financiƫn.
- Het is belangrijk om vanaf het begin te documenteren om zo informatieoverdracht te vergemakkelijken en het verlies van informatie te voorkomen.
- Door het product zo laagdrempelig mogelijk te maken voor gebruik, zijn de gebruikers minder afhankelijk. Dan wordt de organisatie zelf ook minder belast.
Impact
De relatie met een kerkelijke gemeente, parochie of moskee is voor velen een wezenlijk onderdeel van hun identiteit. Met dit project wordt bereikt dat deze band wordt hersteld/behouden en tevens dat dit gezamenlijk met andere ouderen, familieleden en bezoekers beleefd kan worden. Bovendien kunnen niet-leden kennisnemen van inhoud en vorm van de diensten en ontstaat een basis voor communicatie. Dit technologische project toont zijn multiplier effect. Zo zijn er verschillende spin-offs zoals live streaming van stadsbussen, ambulance personeel die artsen visueel kunnen inlichten of de gemeente die raadsvergaderingen wil uitzenden.
Dit project is uitgevoerd in de periode maart 2003 tot maart 2005.
Contactgegevens
Stichting Wireless Leiden
Huub Schuurmans
www.wirelessleiden.nl
interactieve audiovisuele sampling soft- en hardware, beschikbaar maken voor een groter publiek »