Upload Cinema brengt de beste videos van het web naar de het witte doek

Upload Cinema is een organisatie die de beste video’s van het web naar het witte doek brengt. Elke maand produceert Upload Cinema een avondvullend programma van inspirerende en onderhoudende internetvideo’s. Iedere maand gekoppeld aan een speciaal (actueel) thema. Het publiek zorgt zelf voor de content door vooraf films in te sturen via de website van Upload Cinema. Een vaste redactie aangevuld met één of twee gastredacteuren (passend bij het thema) selecteert de beste en stelt daar een programma van samen van circa anderhalf uur. Het programma wordt ‘live’ ingeleid, na afloop is er ruimte voor discussie.

Upload Cinema beoogt een platform te zijn voor de opkomende internetfilmcultuur; een offline podium voor online video. Upload Cinema stelt zich ten doel een interactief filmprogramma te ontwikkelen en aan te bieden aan (kleine) filmtheaters en culturele instellingen. Daarmee wil Upload Cinema bioscopen, musea en andere cultuurorganisaties helpen relevant te blijven in het internettijdperk. Film verandert door het web. Niet alleen de manier waarop film wordt gedistribueerd, maar ook de manier waarop film wordt geproduceerd en bekeken. Het hele interactieve proces van maken, mixen, kiezen, uploaden, commentaar geven, aanbevelen en reageren is de industrie ingrijpend aan het veranderen.

Film wordt steeds meer een sociale activiteit die draait om samenwerking. Helaas vindt deze activiteit plaats achter de computer thuis of op het werk. Dat is, eerlijk gezegd, niet de best mogelijke plek om van films te genieten. Upload Cinema wil deze spannende nieuwe manier van film maken en delen buiten het thuisdomein brengen, weg van het internet en het kleine beeldscherm en naar een ruimte die bedoeld is voor gezamenlijke ervaringen: de bioscoop.

De Uitkijk in Amsterdam werd in oktober 2008 het eerste filmtheater dat Upload Cinema ging vertonen, waarna ze elke maand een première van het nieuwe programma hebben gehad. Daarnaast heeft Upload Cinema zich naar andere steden kunnen uitbreiden: sinds november 2008 zijn er ook voorstellingen in Den Haag, waarna in september 2009 Rotterdam zich aansloot. Sindsdien is het aantal steden en theaters dat zich heeft aangesloten gestaag gegroeid, binnen en buiten Nederland. Per september 2010 vertonen de volgende filmtheaters de premières van Upload Cinema:

 • Provadja, Alkmaar
 • Filmhuis Griffioen, Amstelveen
 • De Uitkijk, Amsterdam
 • Gebouw C, Breda
 • Filmhuis Den Haag
 • Filmhuis de Keizer, Deventer
 • Cineast, Enschede
 • MustSee, Groningen
 • Union, Kaiserslautern (Duitsland)
 • Cinerama, Rotterdam
 • Filmfoyer, Tilburg
 • City/Movies, Utrecht
Ook heeft Upload Cinema met andere culturele instanties samengewerkt, zoals de Stadsschouwburg Amsterdam, het International Film Festival Breda, het Movies That Matter Festival, Julidans, Cinedans en het Graphic Design Museum. De Digitale Pioniers ondersteunt Upload Cinema met de ontwikkeling van een content management systeem (CMS) voor website en e-mail. Daarmee kunnen bioscopen en culturele instellingen een eigen Upload Cinema community opbouwen. De bovengenoemde theaters maken gebruik van dit CMS om hun Upload Cinema website en nieuwsbrieven te beheren. Het CMS is ontwikkeld met Condor Digital en kan via hun website gedownload worden.

Contact

Dagan Cohen & Barbara de Wijn

Achter Oosteinde 4
1017 XP Amsterdam
+31 (0)20 5727 121
info@uploadcinema.nl

cultuur film opensource participatie video


07-jul-10
Upload Cinema lanceert nieuwe website
door: Upload Cinema
Upload Cinema, een organisatie die de beste video’s van het web naar het witte doek brengt, heeft vanaf nu een...»

Outloud TV
Outloud TV
(amateur)videomakers de mogelijkheid bieden om via internet video‚Äôs in te sturen »


Big Buck Bunny
Big Buck Bunny
Open 3D film waaraan diverse 3D filmmakers meewerken »


Open Kamer
Open Kamer
Open Kamer streamt videobeelden van debatten uit de tweede kamer. »


Open Kerk
Open Kerk
Live verbinding van kerkdienst naar verzorgtehuizen »