Crowdfunding tegen armoede

21-sep-09 door: 1%CLUB

De eerste Nederlandse online marktplaats voor kleinschalige ontwikkelingsprojecten, de 1%CLUB (www.1procentclub.nl), is een groot succes. De deelnemers aan de 1%CLUB hebben door middel van “crowdfunding” inmiddels bijna €120.000 opgehaald waarmee 36 ontwikkelingprojecten, verspreid over 26 verschillende landen, zijn gefinancierd. De website wordt ook wel de ‘Facebook van ontwikkelingssamenwerking’ genoemd en geeft hiermee het goede voorbeeld aan Minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking, die ontwikkelingssamenwerking op een vernieuwende manier zal moeten inrichten nu hij de komende jaren beduidend minder geld te besteden heeft. De 1%CLUB  heeft het antwoord op de groeiende behoefte aan transparantie en directe betrokkenheid die er leeft onder de Nederlandse donateurs.

De onlangs vernieuwde website www.1procentclub.nl biedt particulieren en bedrijven de kans om 1% van hun tijd, kennis en inkomen in te zetten tegen armoede. Het concept is vrij simpel: mensen melden zich -‘à la Facebook’- aan op de website en maken een profiel aan. Vervolgens kunnen ze zelf kiezen welk ontwikkelingsproject ze willen steunen. Ook kunnen ze een eigen project aanmelden. De projecten zijn vaak gestart of aangedragen door de Nederlanders die zelf, ergens op de wereld, een behoefte hebben gesignaleerd. De ruim 100 projecten op de website zijn kleinschalig en hebben allemaal een individuele projecteigenaar die verantwoordelijk is voor het project. Door middel van weblogs, foto’s en video’s houden deze projecten de leden op de hoogte van de voortgang van het project. Zowel de successen als de tegenslagen worden breed uitgemeten. Bij de begroting van elk project staan de bedragen zelfs tot achter de komma vermeld. De inmiddels meer dan 2.100 1%LEDEN kunnen over elk project vragen stellen en van advies voorzien.

Volgens oud minister president Ruud Lubbers is de ontwikkelingssamenwerking aan een dergelijke renovatie toe. Ruud Lubbers is lid van het Comité van Aanbeveling van de 1%CLUB en hij stelt dat de recente kritiek op de Westerse 'hulpindustrie' ''voor een groot deel terecht is”. Volgens de oud-politicus is de aanpak van de 1%CLUB de manier om echte emancipatie te bewerkstelligen onder de mensen in ontwikkelingslanden. ‘’Via de 1%CLUB krijgen mensen immers de kans om hun eigen plan uit te voeren.’’

Oprichter van de 1%CLUB, Bart Lacroix (34), zegt hierover: ‘’We zijn inmiddels ook druk bezig met de vervolgstappen van het platform. Later dit jaar kan iedereen ook 1% van hun kennis en tijd  beschikbaar stellen via de 1%CLUB. Denk bijvoorbeeld aan een programmeur, grafisch vormgever en een marketeer die samen een nieuwe website maken voor een project op de Filippijnen of een landbouwspecialist en ingenieur die samen een nieuwe waterpomp ontwerpen. Ook zullen de mensen in ontwikkelingslanden in staat worden gesteld om hun projecten rechtreeks online te zetten zodat de samenwerking nog directer wordt.”

Medeoprichter Anna Chojnacka (30), vat de Internationale Samenwerking 2.0 filosofie van de 1%CLUB als volgt samen: ‘’Als we met zijn allen een encyclopedie (Wikipedia) kunnen schrijven, waarom zouden we dan niet samen de armoede oplossen?’’