Lancering Wiekiesjij voor Europese Verkiezingen

14-mei-09 door: Digitale Pioniers

Op maandag 18 mei wordt de Europese voorkeurstemwijzer Wiekiesjij.eu in gebruik genomen. wiekiesjij.eu is ontwikkeld door Stichting Het Nieuwe Stemmen de organisatie achter het Digitale Pioniersprojecten HNS.dev uit de eParticipatie ronde. Meer informatie vind je in de persaankondiging van Het Nieuwe Stemmen:

"Op maandag 18 mei zal de Europese voorkeurstemwijzer Wiekiesjij.eu in gebruik worden genomen. Tussen 11:00u en 12:00u zal in Nieuwspoort de site worden gelanceerd door Paul Sneijder, buitenlandcorrespondent voor de NOS in Brussel.

Het overgrote deel van de Nederlanders (rond 90%) brengt bij verkiezingen haar stem uit op de lijsttrekker, veelal omdat de overige kandidaten onbekend zijn of te weinig profiel weten op te bouwen. Wiekiesjij.eu draagt eraan bij dat kiezers zich niet alleen kunnen vinden in de politieke partij, maar zich ook vertegenwoordigd voelen door een politicus die zij waarderen op andere gronden dan alleen politieke standpunten.

De voorkeurstemwijzer adviseert daartoe niet alleen welke partij het best bij de kiezer past, de site geeft ook aan welke kandidaat op de lijst van die partij het best voldoet aan de wensen van de kiezer. Daartoe zijn alle kandidaten op de kieslijsten van Nederlandse politieke partijen benaderd en gevraagd om zowel politieke standpunten als persoonlijke interesses en kenmerken door te geven. De website biedt hiermee de mogelijkheid om politici met kiezers te ‘matchen’ op basis van zowel politieke overtuigingen als persoonlijke eigenschappen.

De Stichting werkt in dit project samen met de NOS: op europakiest.nos.nl zal Wiekiesjij beschikbaar zijn. Ook is Wiekiesjij ontwikkeld als widget voor Hyves, zodat ook jongere kiezers bereikt worden."