Online Nederland Twittert 24 uur tegen armoede

14-dec-09 door: 1%CLUB

Amsterdam – 14 december 2009 - “Als iedereen 1% van zijn of haar tijd, kennis en geld inzet, kunnen we armoede structureel oplossen”. Met deze gedachte is de 1%CLUB opgericht. Op 16 en 17 december zet online Nederland zich 24 uur in voor ontwikkelingssamenwerking. De 1%CLUB organiseert dan de eerste landelijke 24 UUR ACTIE. Ten minste 24 promotors met een sterk online netwerk worden uitgenodigd om in slechts 24 uur minstens  24 projecten van de 1%CLUB te realiseren.

De 1%CLUB (1procentclub.nl) is een online marktplaats voor ontwikkelingsprojecten waar je 1% van je kennis, tijd en geld kunt inzetten voor een project naar keuze. Oprichter van de 1%CLUB, Anna Chojnacka: “je weet precies waar je 1% naar toe gaat en je kunt online door middel van blogs, foto’s en video’s de voortgang van je project volgen. In het eerste jaar zijn er zo inmiddels bijna 50 projecten gerealiseerd in meer dan 35 ontwikkelingslanden. Van een kippenboerderij in Kenia tot een breakdanceschool in Guatemala.”

De 24 UUR ACTIE speelt zich volledig online af. 1%CLUB mede-oprichter Bart Lacroix: “we willen voor één dag bewijzen dat we niet alleen Twitteren over koffie maar online netwerken als Twitter en Hyves ook kunnen inzetten voor ontwikkelingssamenwerking”. 

Hoewel het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking in Nederland afneemt is er een groeiende groep jonge professionals die ontwikkelingssamenwerking steeds vaker op een vernieuwende (online) manier aanpakt.  “Het wordt tijd dat we onze sociale netwerken inzetten om gezamenlijk iets nuttigs te creëren” zegt Ingmar de Lange, marketing manager bij Hyves.

Voorzitter van de Worldconnectors Herman Wijffels zegt over de 1%CLUB: "het is prachtig werk wat ze doen omdat ze met weinig middelen heel veel bereiken. Ik hoop van harte dat ze er met deze 24 uur actie in slagen om het bereik van hun netwerk te verdubbelen."  Ruud Lubbers, lid van het comité van aanbeveling van de 1%CLUB, vult aan: "dit is een fantastisch initiatief omdat het op een nieuwe manier jongeren in de wereld met elkaar verbindt."

Seats2Meet.com in Utrecht stelt hun vergader/netwerkcentrum in Utrecht beschikbaar als zenuwcentrum voor de 24 UUR ACTIE. Marielle Sijgers, directeur van Seat2Meet.com: “er zitten hier iedere dag veel professionals, flexwerkers en zzp-ers die continue met elkaar online en offline in verbinding staan en samenwerken. Deze actie toont wat je met de kracht van het nieuwe werken allemaal kunt bereiken.” Vanuit Seats2Meet.com worden de 24 promotors ondersteund en wordt er online live verslag gedaan van de voortgang van de actie.