Opening Retyping Dante

07-mei-09 door: Retyping Dante

Op 15 mei 2009 zal in Museum Catharijneconvent in Utrecht het project Retyping Dante geopend worden. Retyping Dante is een kunstwerk over internet en de culturele ontwikkelingen rond Web 2.0.

Voor Retyping Dante is software geschreven die al je toetsaanslagen afvangt. De letters van deze toetsen worden versleuteld via het internet naar het kunstwerk gestuurd. De ontvangen letters worden gebruikt om de Goddelijke Komedie van Dante over te typen. Dit proces is live te volgen in de installatie in Museum Catharijneconvent.

Iedereen met een computer, een toetsenbord en een internetverbinding kan deelgenoot worden van het gezelschap dat meetypt. Om deelgenoot te worden moet je de Virgilius software op je computer installeren. Deze software kan je verkrijgen in de installatie maar hij is ook te downloaden op de website http://www.retypingdante.com. Nadat het installatieritueel doorlopen is, zie je een klein icoontje in je taakbalk verschijnen. Vanaf dit moment ben je deelgenoot van Retyping Dante, en typ je mee. Virgilius zal uit Word, MSN of ieder ander programma de letters registreren en versturen naar de installatie.

De installatie is van 16 mei t/m 23 augustus 2009 te zien tijdens de tentoonstelling 'Beeldschone Boeken. De Middeleeuwen in goud en inkt' in Museum Catharijneconvent te Utrecht. Hierna zal de installatie op reis gaan naar andere plekken in de wereld. Kijk op de website http://www.retypingdante.com voor de vervolglocaties.