Tweede editie HackdeOverheid

20-mei-10 door: Digitale Pioniers

HackdeOverheid houdt haar tweede editie. Op zaterdag 29 mei gaan burgers, geeks, journalisten en overheid samen aan ideeën en protoypen werken op basis van overheidsdata. Mooie voorbeelden van het hergebruiken van open overheidsdata zijn  OpenKvk (www.openkvk.nl), die KvK informatie makkelijker ontsluit en Ikregeer (www.ikregeer.nl), welke 2e kamerstukken toegankelijker maakt.
 
Jij bent ook uitgenodigd om mee te doen!
 
HackdeOverheid vindt plaats op 29 mei van 9:30-18.00 in Amsterdam in het Sieraad – Postjesweg 1, met aansluitend borrel. Plaatsen zijn beperkt en aanmelden kan via http://www.hackdeoverheid.nl. Entree en lunch zijn gratis.
 
Route
 
Programma
 
Politieke data en datadriven journalism
Tijdens de politieke data track ligt het accent op bestaande informatie rond politici en  kiezers, denk aan stemgedrag of mediafragmenten. Door deze informatie slim her te gebruiken, kunnen journalisten en burgers sneller inzicht krijgen in wat er speelt in samenleving en politiek.
 
Sebastian Moericke-Kreutz zal een introductie in politieke data geven, op basis van zijn ervaringen als journalist voor de Deutsche Presse-Agentur (dpa), en de verhalen die mogelijk gemaakt op basis van  politieke data. Hij werkt en geeft trainingen op het vlak van online research en data journalisme voor organisaties als de NDR, WDR, Google en de Axel-Springer-Akademie.

Naast de reguliere prijzen zal met €24.000,- ondersteuning van het Stimuleringsfonds van de Pers het beste prototype op het vlak van data gedreven journalistiek verder ontwikkeld worden en een jaar vrij beschikbaar gemaakt worden.
 
Dienstverleningsdata en data.overheid.nl catalogus
De track rond dienstverleningsdata richt zich op het hergebruik van overheidsinformatie, variërend van afval informatie tot kadastrale gegevens, en van schoolvakanties tot landbouw statistieken.
 
Richard Pope zal de kickoff hiervoor doen, in de UK is hij bezig met projecten zoals Scraper Wiki, The Straight Choice.org en PlanningAlerts.com. Tevens oprichter van
RewiredState.org, de HackdeOverheid van de UK.
 
HackdeOverheid is tevens trots om aan te kondigen dat tijdens deze track in samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de eerste palen de grond in gaan voor de Nederlands open overheidsdata catalogus: data.overheid.nl. In de VS (data.gov) en de UK (data.gov.uk) is dit een gedegen basis gebleken voor verdere innovatie rond open overheidsdata.
 
HackdeOverheid!
HackdeOverheid maakt zich sterk voor het openen van meer overheidsdata. De overheid kan met open data efficiënter en effectiever gaan werken. Burgers, bedrijven en wetenschap kunnen door deze data her te gebruiken sneller innoveren en waarde creëren. We zijn te volgen op twitter: @HackdeOverheid
 
HackdeOverheid wordt georganiseerd door James Burke, Lex Slaghuis, Edial Dekker , Vincent Lindeboom en Stef van Grieken.