Verbeterdebuurt.nl is crowdsourcing in de publieke ruimte

27-apr-09 door: Verbeterdebuurt.nl

Afgelopen vrijdag werd verbeterdebuurt.nl gelanceerd. Met verbeterdebuurt.nl kunnen buurtbewoners zelf actie ondernemen om de buurt te verbeteren: bewoners kunnen problemen en ideeën aankaarten bij hun gemeente. Bewoners en gemeenten gaan het samen doen! In de eerste twee dagen dat de site live was werden 225 meldingen gedaan.  

Bewoners en gemeenten werken samen
Verbeterdebuurt.nl is gelanceerd om bewoners en gemeenten dichter bij elkaar te laten komen. Voor bewoners is het makkelijker om meldingen openbare ruimte te doen ("problemen") en om ideeën aan te dragen. Problemen worden doorgestuurd naar de gemeente en daardoor krijgen gemeenten inzicht in wat relevante problemen in de buurt zijn. Ideeën worden pas doorgestuurd bij voldoende steun en hebben daardoor een petitie element in zich. Bewoners kunnen namelijk stemmen en reageren op elk probleem of idee. Zo komt er discussie op gang over de publieke ruimte!

Crowdsourcing in de publieke ruimte werkt
Een besloten test op verbeterdebuurt.nl heeft aangetoond dat crowdsourcing in de publieke ruimte werkt. Verschillende meldingen zijn al door gemeenten verholpen. Verbeterdebuurt.nl maakt gebruik van Google maps . Door het invullen van de postcode kan een burger gemakkelijk de eigen buurt vinden en een idee of probleem plaatsen. Zo is er bijvoorbeeld meer licht in Rotterdam na het repareren van een lantaarnpaal, Arnhem is schoner nadat zwerfafval is verwijderd en Amsterdam is weer wat veiliger nu de politie de hangjongeren in stadsdeel Noord in de gaten houdt, zo liet de politie in een reactie weten. Het Britse initiatief FixMyStreet.com diende als inspiratie voor verbeterdebuurt.nl. Op deze website worden per week gemiddeld duizend meldingen gedaan.

Gemeenten zijn positief
De toekomst van verbeterdebuurt.nl ziet er rooskleurig uit, want de gemeenten zijn enthousiast over verbeterdebuurt.nl. Zo luidt bijvoorbeeld de reactie van gemeente Cranendonck (Brabant): "Ik hoop dat we samen een verbetering voor de burger teweeg kunnen brengen". De gemeente Vlagtwedde (Groningen): "Met grote interesse hebben wij kennis genomen van uw initiatief."

Ook de gebruikers uit de besloten test zijn enthousiast, zoals bijvoorbeeld Pierre Deen uit Amsterdam, stadsdeel Slotervaart: "Goed initiatief dit. Hoewel ik goede ervaringen met mijn stadsdeel Slotervaart heb, ze reageren snel en adequaat op meldingen over de openbare ruimte, is dit veel gebruiksvriendelijker."

Verbeterdebuurt.nl kan op dit moment nog niet garanderen dat alle Nederlandse gemeenten daadwerkelijk met de meldingen aan de slag gaan, wel dat ze hun weg naar de gemeente zullen vinden.

Over verbeterdebuurt.nl
Verbeterdebuurt.nl is een non-commercieel initiatief van CreativeCrowds. Het project is financieel ondersteund door Digitale Pioniers en de technische realisatie is door Driebit gedaan. CreativeCrowds is dit initiatief gestart, omdat zij gelooft in de potentie van crowdsourcing in de publieke ruimte.

Quotes
Carl Lens (oprichter verbeterdebuurt.nl): "Met verbeterdebuurt.nl zoeken we burgerparticipatie niet op de website van gemeenten. Door het verbeteren van de buurt leuk en laagdrempelig te maken, denken we dat er heel veel buurten veel beter kunnen worden"

Bram Opdam (oprichter Driebit): "Naast het bedenken van een slimme oplossing om meldingen aan gemeentes, buurten en wijken te koppelen, was het een uitdaging om een zeer toegankelijke website te ontwikkelen. Zonder registratie, met drie klikken kan je jouw melding op de kaart zetten."

Paul Keller (projectleider Digitale pioniers): "Verbeterdebuurt.nl stelt burgers in staat om een actieve rol te spelen in de verbetering van de dienstverlening van de overheid. Het is een innovatieve toepassing die goed inspeelt op de veranderende rol tussen burger en overheid. Het project is een van de deelnemers in de door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geïnitieerde e-participatie ronde van de Digitale Pioniersregeling."

Noot voor de redactie
U kunt naar de website verbeterdebuurt.nl om een indruk te krijgen en wij zitten ook op Twitter.

Contactpersoon voor de pers
Rutger Docter
mail: rutger@verbeterdebuurt.nl
tel: +31 (0)6-48345919
twitter: verbeterdebuurt
facebook: verbeterdebuurt
skype: rutgerdocter

Stichting Verbeterdebuurt
Plantage Middenlaan 35
1018 DB Amsterdam