Zaterdag 17 jan: Vrije foto-safari en GPS mapping party in Amsterdam

13-jan-09 door: Digitale Pioniers

Op zaterdag vind in Amsterdam het gezamenlijke nieuwjaarsborrel van Creative Commons Nederland, Wikimedia Nederland en Open Street Map Nederland plaats.

Fotosafari

Voorafgaand aan de borrel is er een kleine foto safari (na het voorbeeld van ‘Wiki’s Take Manhattan‘ uit 2008). We zijn op zoek naar fotos die ter illustratie van wikipedia artikelen gebruikt kunnen worden. De spelregels hiervoor zijn simpel:

(1) De foto's moet voldoen aan wikimedia commons voorwaarden en dus of onder de CC Naamsvermelding of de CC Naamsvermelding Gelijkdelen licentie gepubliceert worden.

(2) De foto's moet tussen 4 december 2008 en 17 januari 2009 [inclusief beide data] gemaakt zijn.

(3) Er zijn twee manieren om deel te nemen. De foto's moeten òf meegenomen worden (op de waag kunnen de foto's upgeload worden naar de commons) òf op zaterdag 17 januari 2008 voor 1700h naar de wikimedia commons geupload worden (de deelnemer dient wel op de waag aanwezig te zijn).

(4) Tijdens de nieuwjaarsborrel zullen er 2 prijzen uitgereikt worden door een jury. Eén voor de mooiste foto en één voor de beste foto ter illustratie van een Artikel uit de Nederlandse wikipedia waar nog geen vrije foto voor beschikbaar is. [Voor fotos ter illustratie van een wikipedia artikel dient de maker aan te geven voor welke artikel de foto bedoeld is]

(5) de Winnaars worden tijdens de nieuwjaarsborrel bekend gemaakt.

Mapping party

Ook vind er gelijktijdig aan de fotosafari een mapping-party plaats, waar bij het doel is om points of interest voor internationale toeristen in kaart te brengen. Denk hier bijvoorbeeld aan coffeeshops, cafe's, musea, fietsverhuurders, restaurants en standbeelden. Aan het eind van de dag zal er een prijs voor de meest unieke, nuttige vrije GPS-gegevens uitgereikt worden, de regels voor deze competitie zijn op OpenStreetMap.nl te vinden. Bekijk daar ook alvast wat er al in kaart is gebracht. Je hebt hiervoor een gps-apparaat en een fotocamera nodig (notitieblok is ook mogelijk). OpenStreetMap Nederland zal zelf een aantal gps-apparaten mee nemen welke evt. gebruikt kunnen worden.

(1) De gps-gegevens moeten voldoen aan de OpenStreetMap-licentie voorwaarden [CC Naamsvermelding Gelijkdelen] (zie voor de volledige voorwaarden voor gebruik van gps-tracks de OpenStreetMap-website).

(2) De GPS-gegevens moeten tussen 4 december 2008 en 17 januari 2009 [inclusief beide data] gemaakt zijn.

(3) Er zijn twee manieren om deel te nemen. De GPS-gegevens moeten òf meegenomen worden (op de Waag kunnen de gps-gegevens upgeload worden naar OpenStreetMap) òf op zaterdag 17 januari 2008 voor 1700h naar de OpenStreetMap-webstek geupload worden (de deelnemer dient wel op de Waag aanwezig te zijn).

(4) Tijdens de nieuwjaarsborrel zal er 1 prijs uitgereikt worden door een onafhankelijke jury.

(5) de winnaar word tijdens de nieuwjaarsborrel bekend gemaakt.

Programma & Routebeschrijving

14.00: vertrek tour over de Wallen onder leiding van Art Unbound (zie de oorspronkelijke aankondiging voor meer info)
14.00-17.00: De Waag is open voor mensen die aan de fotosafari mee willen doen. Deelnemers kunnen op de Waag terecht voor spelregels, koffie en het uploaden van foto’s
17.00: Begin borrel in het historische Theatrum Anatomicum van Waag Society
18.00: Uitreiking prijzen voor de beste foto’s & GPS tracks
19.00: Einde borrel.

Waag Society is prima te bereiken met het openbaar vervoer. Met de metro kun je naar station Nieuwmarkt reizen (de Waag Staat midden op de Nieuwmarkt). Je kunt ook vanaf het Centraal Station over de Zeedijk in een minuutje of 10 naar de Waag lopen. Parkeren in het centrum van Amsterdam is lastig maar op de website van Waag Society zijn een aantal parkeermogelijkheden vermeld.