De Virtuele Straat: een webproject gericht op de ontwikkeling van kunst in de digitale openbare ruimte van de Bijlmermeer.

Op zondag 1 augustus 2010 is  www.devirtuelestraat.nl live gegaan tijdens het FatForm festival op Kraaiennest!

Een webproject voor de ontwikkeling van kunst in cyberspace: dat is de Virtuele Straat. De Straat is geworteld in de Amsterdamse Bijlmer, maar door zijn vestiging in de digitale openbare ruimte toegankelijk voor de hele wereld. Het wordt een ontmoetingsplek voor kunst en technologie, nieuw en beproefd, lokaal en mondiaal. Kunst en kunstenaars uit de Bijlmermeer staan in de Virtuele Straat centraal.  

De Virtuele Straat wordt ontwikkeld door Vinger.nl in het kader van de Straat van Sculpturen: een internationaal kunstproject gericht op het ontwikkelen van een blijvende collectie actuele kunst in de openbare ruimte van de Amsterdamse Bijlmer. De collectie vormt zich door middel van vijf tijdelijke kunstmanifestaties, waarbij elke manifestatie haar sporen nalaat in de vorm van een aantal permanente kunstwerken. Waar dit ambitieuze kunstinitiatief zich richt op kunst in de fysieke ruimte, stelt de Virtuele Straat kunst ten toon in de virtuele ruimte.

De Virtuele Straat staat op drie pijlers: documentatie, creatie en participatie. Het project ontsluit alle kunstwerken van de biennales van de Straat van Sculpturen (2009-2017) met een online documentatie van het werk en de kunstenaar. Daarnaast worden er door lokale kunstenaars kunstwerken gecreëerd specifiek voor De Virtuele Straat. Zij zullen experimenteren in zowel het fysieke als het digitale domein, waar lopen deze werelden in elkaar over? Een doorlopend testlab, een smeltpot voor kunst en technologie. Participati van de nieuwsgierige internetbezoeker is de derde pijler van de Straat. Het digitale karakter geeft de Virtuele Straat een interactieve dimensie, waardoor je niet alleen langs komt om kunst te bekijken, maar ook om je eigen sporen achter te laten in de Virtuele Straat. We blijven op zoek naar innovatieve openingen naar de rest van de wereld!

In de Virtuele Straat worden kunstwerken gekoppeld aan locaties in de Bijlmer. Door gebruik te maken van internet en Augmented Reality wordt er informatie toegevoegd aan tastbare en virtuele kunstwerken. Op deze wijze vallen het werk en de digitale wereld samen in een interactieve ervaring. De Virtuele Straat is niet alleen beschikbaar op de desktop, maar ook via Layar - de gratis reality browser app - in de augmented reality. Dus download Layar op de iPhone of Android, kom naar de Bijlmer en bewandel de Virtuele Straat zelf!

Uit het hart, in de Bijlmer, op de server
De Virtuele StraatSara Mattens /
vinger.nl  / sara@vinger.nl  / +31 6 19 6040 13
Nienke Vijlbrief / straatvansculpturen.nl  / info@straatvansculpturen.nl

Through letter, phone, whatever. Let's link, let's get together!buurt cultuur kunst opensource talent


23-jul-10
Lancering Virtuele Straat @ FatForm!
door: De Virtuele Straat
Normal.dotm 0 0 1 344 1965 st.100 16 3 2413 12.0 ...»

Trading Mercator Stories
Trading Mercator Stories
Location based storytelling »