Laatste post Digitale Pioniers Academie

November 2nd, 2011

De Digitale Pioniersregeling en Academie kwamen eind 2010 tot een einde. Op dit blog wordt daarom niet meer actief gepost. Voor vragen over de Academie kan contact opgenomen worden met Kennisland via info@kennisland.nl of telefoonnummer 020-5756720.

We are all winners …

July 2nd, 2010

Op woensdag 30 juni vond in het Trouwgebouw in Amsterdam de pitch van de vierde en laatste Digitale Pioniers Academie plaats. Tijdens de pitch streden 14 projecten van de Digitale Pioniers Academie om zes prijzen ter waarde van totaal 50.000

Laatste Digitale Pioniers Academie
In januari 2010 startte de vierde en laatste Digitale Pioniers Academie. 14 projectteams werkten onder begeleiding van coaches aan een businessplan voor hun maatschappelijke online initiatief. Binnen de Academie werkten deelnemers van businessconcept naar businessmodel, van businessmodel naar businessplan en van businessplan naar presentatie.

Pitch
Woensdag 30 juni jl. werd de Digitale Pioniers Academie afgesloten met een pitch. De deelnemers aan de Digitale Pioniers Academie konden drie categorieën prijzen winnen: beste businessplan, beste idee en meest gegroeide project. De jurering werd verzorgd door Herma de Walle (onafhankelijk consultant), Boris Franssen (partner adviesbureau Scholte & Franssen), Denis Slieker (Face the Culture) , Machiel Emmering (onafhankelijk consultant), Hans Vervoorn (A Room with a View) en Rene Post (Iping).

De winnaars
Het niveau van de Digitale Pioniers Academie was dit jaar erg hoog. Projecten als de Digitale Koelkast (http://vimeo.com/9216205), BFound (under construction), VJ Movement, Wisebloom, *openmargin, Zona’s Kiosk, Fastfacts en Duurzame Student gooiden hoge ogen met hun businessplannen en pitch. De prijzen voor beste businessplan gingen echter naar Aexist Diabetes en Studietimer. Zij wonnen respectievelijk 15.000 en 10.000 euro om in hun project te investeren. De Speld won 15.000 voor het beste idee. De 10.000 euro voor ‘meeste vooruitgang’ werd verdeeld onder www.shesports.nl, www.rankabrand.nl en Ik kom in Actie (vanaf september online).

Digitale Pioniers
De Digitale Pioniers Academie is onderdeel van de Stimuleringsregeling Digitale Pioniers. Deze regeling geeft financiële en organisatorische ondersteuning aan vernieuwende en maatschappelijke internetinitiatieven die bijdragen aan pluriforme informatievoorziening, meningsvorming en participatie in het publieke domein op internet. Omdat veel projecten die door de Digitale Pioniers regeling werden ondersteund behoefte hadden aan begeleiding bij het proces van professionalisering en opschaling werd de Digitale Pioniers Academie opgericht.

Digitale Pioniers is een initiatief van Kennisland en wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW.

You are invited!

June 9th, 2010

Op 30 juni aanstaande vindt vanaf 14:00 de afsluiting van de Digitale Pioniers Academie plaats. Tijdens deze bijeenkomst zullen veertien Digitale Pioniers hun projecten presenteren. We nodigen je van harte uit om deze laatste sessie bij te wonen, in de middag van 30 juni in het Trouw gebouw in Amsterdam.

Digitale Pioniers Academie
Sinds februari van dit jaar hebben de veertien projecten binnen de Digitale Pioniers Academie gewerkt aan de ontwikkeling van een ondernemingsplan. Binnen deze academie kregen zij ondersteuning bij onderwerpen als conceptontwikkeling, marketing, businessmodeling, financiën en pitch training.

Tijdens de afsluitende pitch presenteren de deelnemers hun plannen aan een jury van experts. Ze strijden daarmee om vijf prijzen onder 3 categorieën: beste businessplan 15.000 en 10.000 euro, beste idee overal all 15.000 en meest gegroeid twee keer 5000 euro.

De Digitale Pioniers Academie is een spin-off van het Digitale Pioniers fonds, dat financiële en organisatorische steun biedt aan startende ondernemers die sociaal-innovatieve digitale projecten proberen te realiseren. Voor menig project dat op deze manier een succesvolle start maakte, gold dat opschaling vervolgens moeizaam ging en er behoefte was aan een sterkere financiële en organisatorische fundering. Om die reden is de Digitale Pioniers Academie in het leven geroepen.

Dit jaar participeren de volgende projecten: SheSports, Digitale Koelkast, Zona’s Kiosk, Fastfacts, Studietimer, Ik kom in actie, *openmargin, Wisebloom, Rank a Brand, De Speld, Duurzamestudent, VJ Movement, Bfound en Zorg e-Novatie.

Programma
14:00 Opening Corline van Es, projectleider van de Academie
14:20 Pitches deel I
15:30 Pauze
15:50 Pitches deel II
17:00 Speculeren aan de bar tijdens juryberaad
17:30 Bekendmaking winnaars DPA 2010
18:00 Borrel

Meer informatie en aanmelden
Wil je komen? Meld je dan aan voor dit evenement door een mail te sturen naar Janet Vloothuis, jv@kl.nl. Meer informatie vind je op www.digitalepioniers.nl/academie

Locatie: Trouw, Wibautstraat 127, http://www.trouwamsterdam.nl

De kop is eraf!

February 14th, 2010

De kop is eraf! Inmiddels hebben er twee bijeenkomsten plaatsgevonden in de Hub in Amsterdam. Er is aandacht geweest voor conceptontwerp en versterking en sociaal ondernemerschap. Nieuwsgierig naar de deelnemers? Zie hier een opsomming van de deelnemende projecten!

Nieuwe garde!

February 1st, 2010

Op vrijdag 29 januari zijn we in de Hub van start gegaan met een nieuwe garde deelnemers aan de Digitale Pioniers Academie. Binnenkort zullen ze met hun profielen terug te vinden op de DP site maar hier alvast de lijst met getalenteerde deelnemers en prachtige concepten en projecten.

Elisavieta Marycheva en Rachida Abdellaoui – met een veelbelovend nieuw concept, Martijn van der Krogt en Emma Bruns – Youth Food Movement, Jasmijn Snooijink en Moira van Dijk – Fastfacts, Bonny Vrielink – Ik kom in actie, Ruth Koppenol en Marc Köhlbrugge – Open Margin, Vera Schoelmerich – Rankabrand, Roelien Luijt – Shesports, Jochem van den Berg en Melle van den Berg – Speld, Tjerk Destombes en Taco Nijssen – De duurzame student, Jolanda Mol – Studietimer, Nina Vlasova en Arend Jan van de Beld – VJ Movement, Marijn van Oosten en Geertje de Man – Wisebloom, Vera Broos – Zonas Kiosk en Remko Hoekstra – Zorg enovatie.

Houdt de blog in de gaten voor meer informatie over de projecten!

Dank voor inzendingen!

January 4th, 2010

De academie is gesloten voor inzendingen! We hebben 29 inzendingen ontvangen en kunnen met maximaal 15 projecten van start. We danken iedereen hartelijk voor hun inzet. Nu gaan we ons buigen over de aanvragen en komen snel met de uitslag!

Rappe schreden ….

December 11th, 2009

Tjerk

Beste pioniers,

Spannende tijden: De aanmeldingen druppelen binnen en de deadline voor inschrijving (31 december 2009!!!) komt met rappe schreden dichterbij! Deze laatste weken zijn we druk bezig met het samenstellen van het curriculum voor komend jaar. Er zal aandacht zijn voor conceptuitwerking, businessmodel-ontwikkeling, het schrijven van plannen en de stappen daarna.

De begeleiding van de academie is in handen van vier bijzondere coaches die allen veel ervaring hebben met het ontwikkelen en begeleiden van concepten naar sociale ondernemingen. Ik kijk er enorm naar uit om dit jaar weer met ze te werken.

Als voorbereiding van het programma kun je misschien alvast deze publicatie erbij pakken: Rootcause Businessplanning for social impact.

Deadline DPA 31 december 2009!

November 26th, 2009

Beste pioniers,
Houden jullie de deadline voor inschrijving in de gaten? Op 31 december aanstaande is de academie gesloten voor inschrijving. Download hier het aanvraagformulier.
Heb je vragen over deelname? Neem dan even contact op met Corline, via ce@kl.nl.

Tweede prijs: Lifeboat (Manuela Maigueshca & Moniek Wester Keegstra)

Lifeboat

Digitale Pioniers Academie 2010!

November 6th, 2009

In januari 2010 zal er weer een nieuwe Digitale Pioniers Academie van start gaan. Binnen de academie wordt een select groepje initiatiefnemers van online maatschappelijke projecten begeleid bij het uitdenken van hun diensten.

De Digitale Pioniers Academie komt voort uit de Digitale Pioniers regeling: Uit de resultaten van de projecten die door Digitale Pioniers ondersteund waren, merkten we dat veel projecten na een succesvolle start moeite hadden om door te groeien en op eigen benen te staan. De projecten hadden behoefte aan het begeleiden bij het professionaliseren en opschalen van hun project.

De academie bestaat uit 9 bijeenkomsten, een aantal studiedagen, een coachingstraject en een afsluitende pitch. Aan het eind van de academie moeten alle deelnemers een businessplan voor hun project geschreven hebben en beschikken over inzicht in de manier waarop hun project in de toekomst kan voortbestaan.

Download hier het aanvraagformulier!

Stuur voor meer informatie een email aan ce@kl.nl

Treemagotchi wint pitch Digitale Pioniers Academie!

February 20th, 2009

De projecten Treemagotchi, Lifeboat en Cool Mediators zijn de winnaars van de Pitch die werd georganiseerd in het kader van de Digitale Pioniers Academie. Tijdens deze Pitch, die vandaag plaatsvond in cafe LAB 111 in Smart Project Space in Amsterdam, streden 12 projecten van de Digitale Pioniers Academie om drie prijzen met een totale waarde van 50.000 euro.

De winnaars

Treemagotchi (www.treemagotchi.nl) ging aan de haal met de hoofdprijs van 25.000 euro, de tweede prijs van 15.000 euro ging naar Lifeboat (www.lifeboatfilms.org) en de derde prijs van 10.000 euro was voor Cool Mediators (www.coolmediahottalk.net).

1. De Treemagotchi Contest is een wedstrijd om zo duurzaam en fair mogelijk te leven op een leuke manier. Deze groene vriendenboom die al een flinke groeispurt heeft gemaakt wordt door de jury beloond met 25.000 euro die moet worden besteed aan het zoeken naar nieuwe investeerders en internationale uitbreiding.

2. Lifeboat is een collectie korte documentairefilms die het stigma rondom families die leven met HIV/AIDS in Europa willen doorbreken. De jury vond dit sympathieke project 15.000 euro waard, het geld moet worden besteed aan de ontwikkeling van een online platform waarin communities rondom HIV/AIDS online kunnen samenwerken.

3. Cool Mediators is een online platform voor interactieve discussies, een webtool om publiek op een effectieve wijze te betrekken bij debatten op het internet. De jury heeft het prijzengeld van 10.000 euro bestemd om te worden besteed aan verdieping van de mogelijkheden voor interactie met het publiek en het inhuren van expertise op het gebied van marketing en sales.

De Pitch
Dit jaar vond de derde Digitale Pioniers Academie plaats. Vanaf september 2008 hebben 12 projecten deelgenomen aan workshops van experts en is onder begeleiding van coaches gewerkt aan het businessplan. De Digitale Pioniers Academie wordt afgesloten met een Pitch. Tijdens deze Pitch worden de projecten beoordeeld op het businessplan en de presentatie van dit plan voor jury en publiek. De jury beloont de drie meest veelbelovende projecten met prijzen ter waarde van 25.000, 15.000 en 10.000 euro. Winnaars uit de vorige rondes zijn: Mimoa: www.mimoa.eu (2007), Floss Manuals: www.flossmanuals.net (2007) en Bliin: www.bliin.com (2006).

De jury
De jury bestond dit jaar uit juryvoorzitter Jan Vos (CEO Govworks, sociaal ondernemer en investeerder), Floor van Spaendonck (directeur Virtueel Platform), Jan van der Kaaij (Directeur Between Us), Egbert Jan van Bel (schrijver, spreker, marketingexpert), Chris Sigaloff (adviseur Kennisland) en Hermineke van Bockxmeer (directie Media Letteren Bibliotheken, Ministerie OCW).